dissabte, 6 de febrer del 2010

Cartografiant a Llers

.
Quan el Club Aligots em van demanar l'actualització del mapa de Llers, vaig començar per desplaçar-m'hi per fer-hi un entrenament amb el mapa antic per tal de fer-me una idea de a quin tipus de treball m'enfrontava i de quan de temps necessitaria per finalitzar-lo.

Es tracta d'una zona 4'6km2 amb desnivells suaus al Sud de Poble Nou de Llers que combina una part amb camps de conreu i fruiters i una altra part de vegetació de diferents penetrabilitats amb moltes zones de semioberts i amb molts, molts però que molts murs, barraques i grans piles de pedres.
.
Just després de les festes de Nadal vaig començar amb el treball de camp. El primer dia a les 8h del matí, hora en la que començava cada dia, el termòmetre marcava -3ºC. Vaig anar a encertar l'onada de fred de mitjans de Gener! Però la proximitat del dia de la cursa no em permetia esperar a que pugessin les temperatures ja que m'arriscava a que em vinguessin dies de pluja i se m'endarrerís tot plegat. Haig de dir que vaig tenir molta sort, doncs, no em va ploure més que 1h de les 130h que m'hi vaig estar! Dibuixar amb diferents llàpissos a una mà i el paraigua i suport del mapa a l'altre, no és gaire còmode que diguem!
.
.
El primers 2 dies semblava que avançava molt ràpid, i és que clar, treballava a la part dels camps i fruiters. Tot i ser conscient d'això, vaig arribar a pensar que necessitaria bastant menys dies dels calculats inicialment. Bé, un cop finalitzada aquesta part, el ritme va disminuir dràsticament. Si durant els 2 primers dies havia completat 2 fulles DIN4 a 1:5000 (d'un total de 6), ara necessitaria 4 dies per acabar la següent.
.
Una de les coses que volia comentar, i ho sento pels aficionats, és el meu rebuig i menyspreu total als caçadors. A més a més de fer-te anar amb por de que et fotin un tret al cap mentre ets cartografiant al bosc, i qui diu cartografiant, diu passejant, corrent o disfrutant de la natura de qualsevol altra forma, a més a més deixen tots els cartutxos allà on els cauen! N'he vist centenars de centenars per tot areu! Realment un fàstig! Què passa? que tenen dret a contaminar-ho tot amb el plom de la càrrega i el plàstic i metall del cartutx? Hi han coses que no s'entenen!
.
.
Bé, tornant a lo nostre... passada la 1era setmana, ja es començava a veure un bon forat al mapa! Més del 50% de la superficie total, però encara em quedaven algunes parts molt lentes per endavant. A les nits tenia la intenció d'arribar a l'allotjament i començar a digitalitzar tot el que havia fet durant el dia, però després de 10h caminant amunt i avall, no em quedaven gaires energies i ho deixo per quan acabi .
.
Finalment i després de 13 dies, acabo definitivament!  Evidentment que sempre et queden dubtes i seguiries retocant això i allò i no acabaries mai, però arriba un punt que has de parar i confiar en el que has fet o si més no en la teva intenció d'haver-ho fet el millor possible! Es tractava d'una actualització, però m'ho he pres com si fés el mapa començant de zero però partint d'un molt bon mapa base.
.
Comença la feina d'ordinador. Personalment difruto molt al digitalitzar perque és quan comences a veure com tota la feina que has fet es materialitza i es traduieix en un mapa de veritat. Tot el garbuix de linies, símbols, números i lletres que només entén un mateix, passen a formar part d'un llenguatje comú entre orientadors.
La única "pega" en tot el procés d'elaborar el mapa, és la presió o millor dit, la responsabilitat que se sent en tot moment per si ets capaç de representar correctament allò que veus al terreny. I és que després de tantes hores i hores i dies i dies, saber generalitzar correctament, mantenir un criteri homogeni i saber què i a on algo és important o no, no és fàcil. Posar-se en el lloc d'un corredor quan tú vas caminant tampoc ho és!
.
Bé, un cop tot acabat i entregat el mapa als Aligots, un ja espera amb emoció el dia de la cursa!
.
.
Alguns números curiosos:

1054 murs de pedra
159 barraques de pedra
68 grans piles de pedres
49 pujols
22 depressions

5 comentaris:

Anònim ha dit...

gran post!
te aconsejo una gran pagina de experiencias cartograficas
http://www.holidaymappers.eu/en/
ademas del facebook de Olles maps (Ales Hejna)

Manu Jurado

Benet ha dit...

Gracias Manu!! Ya havia visto estas webs desde tu bloc! Estos si que son cartógrafos profesionales de verdad!!!

Tommi ha dit...

Sí, de su obra de Olles has podido disfrutar en Bellestar...

De otro disfrute de la naturaleza:
safaris de motos y cuads y la caza en esta manera que has explicado se puede comparar a "disfrutar de su mujer violandola".

Anònim ha dit...

creo que te hace falta este paraguas

http://www.likecool.com/Umbrella_Shoulder_Holder--Outdoor--Home.html

manu j.

Benet ha dit...

Si, tambien esta este modelo: http://www.lagolosina.com/productimages/1005/54089.jpg