diumenge, 12 de setembre del 2010

Mapes i terrenys de luxe.

.
Últimament he tingut l'oportunitat de córrer en terrenys magnífics que m'han recordat als centroeuropeus i en algun cas fins i tot als nòrdics.
Ha sigut això el que m'ha motivat a fer un recull dels millors mapes i terrenys d'Espanya. Evidentment es tracta d'una tria molt subjectiva i personal, així que possiblement hi haura mapes que no inclourieu i d'altres que trobareu a faltar. Tampoc es tracta d'una llista tancada així que, espero ben aviat poder-n'hi incloure de nous.  (L'ordre d'aparició és indiferent)
.
.
- GUARDAMAR -
.
Situat a la costa d'Alacant, es caracteritza per la gran presència de dunes, resultat dels sediments del riu Segura i el Mar Mediterrani.
Les pinedes cubreixen una increible zona de microrelleu amb desnivells molt moderats. L'esquidistància és de 2'5m. Per desgràcia en aquesta zona ja no es tornarà a córrer en competicions oficials per prohibició.
El sòl d'arena fa agradable el córrer però cansat al mateix temps.
Únicament hi he corregut entrenaments nocturns, cosa que augmenta la dificultat i per altra part evita recordar-ne les zones.
.
.
- LEGUTIO -
.
Situat a la provincia d'Araba, és un terreny amb molt de detall de relleu per l'erosió natural i per l'acció humana amb multitut de forats, fruit de prospeccions mineres i rases i despressions, reminiscències d'antigues trinxeres excavades durant la guerra civil.
Dominen les fagedes a la part nort i el roure a la part sud. Es tracten de boscos realment nets on la velocitat de cursa és molt alta a diferència de les petites i escasses zones obertes on hi apareixen força falagueres i argilagues. Els desnivells son moderats.
.
.
- LAS TUERCES -
.
Situat al nord-est de Palencia es tracta d'un altiplà rocós caracteritzat per grans blocs de roques calcàries fruit del modelat càrstic que conformen laberints tècnics i interessants per a la pràctica de l'orientació. La vegetació dominant és l'alzina i els arbustos espinosos. Existeixen 3 zones molt diferenciades (laberints de roques, bosc net i zones de bosc baix amb poca visibilitat) dins del mapa que exigeixen diferents velocitats de cursa.
S'hi ha corregut els Campionats d'Espanya 2006 aixiícom els 5 Dies de Palència.
.
.
.- LLES de CERDANYA -
.
Mapa situat a la falda de la Tossa Plana de Lles (Pirineu Axial) al límit amb la frontera amb França. És una zona amb forts desnivells compresos entre els 1850m i 2200m sobre el nivell del mar. Conté tot un seguit de replans i de valls d'origen glaciar amb corrents d'aigua i aiguamolls així com l'estany de l'Orri.
Típica vegetació alpina que combina els boscos d'avet i pi negre amb els prats alpins. Força elements rocosos.
A més a més d'una lliga espanyola s'hi han corregut diversos campionats de Catalunya. Actualment, la zona està força limitada degut a la prohibició per a la protecció de la fauna (gall fer (urugallo).
.
.
- PEGUERINOS -
.
Situat al sud-oest de la Serra de Guadarrama dins de la provincia d'Àvila. S'hi veuen boscos impressionants majoritariament de pi roig i pi negre. És una zona de desnivells moderats i amb força detall de relleu i elements rocosos.
És curiosa la peculiaritat que part de la cartografia l'ha realitzat un suec i part un bulgar(dreta de la imatge), apreciant-se molt bé les diferents escoles.
Jo personalment tant sols he tingut l'oportunitat d'entrenar-hi un cop, però és un dels llocs on espero poder repetir.
.
.
- ENTZIA -
.
Situat a la Serra d'Entzia dins la provincia de Navarra tocant amb el parc natural d'Urbasa. Es tracta d'un terreny càrstic amb una zona central amb gran quantitat d'elements rocosos (imatge). En quant a la flora, destaquen les grans fagedes i rouredes.
A l'estiu, les esquelles dels ramats d'ovelles i de cavalls conformen la banda sonora de la zona.
.
.
- PUIG de la CARITAT -
.
Situat al Pirineu Català dins del terme municipal d'Ogassa (Girona) tot just sota la Serra Cavallera.
És un mapa a escala 1:5000 amb molt de detall de relleu i elements rocosos. El desnivell és molt elevat fent que la velocitat de cursa sigui força lenta. La gran part del mapa son zones obertes amb arbustos representats com a esquitxos de verd3 junt amb areas de pi roig, roure, faig i bedoll.
Personalment és un mapa amb molt de valor sentimental ja que va ser el tercer terreny on corria i a on evidentment no vaig entendre res pero em vaig enganxar definitivament a l'orientació.
..
- BENALUA -
.
Mapa situat a la provincia de Granada, al nord del municipi de Guadix, molt conegut per les típiques cases-cova. Es tracta d'un terreny conformat per terres sedimentàries (principalment argiles) que degut a les pluges desiguals i torrencials s'erosionen formant grans zones de torrents i xaragalls. Els talussos de terra perillosos o impassables es dibuixen com a tallat de pedra, però la zona no conté elements rocosos.
Majoritàriament el mapa es desenvolupa en terreny obert, exceptuant algunes zones de pi de repoblació.
..

- SIERRA del FRAILE -

Situat a la provincia d'Alacant a prop del municipi de Villena, és una zona de vessant amb molt de detall de relleu format per l'erosió del sòl per les pluges. Hi trobem elements rocosos formats per roques calcàries procedents de les parts altes del mapa.
La vegetació és bàsicament de pi i alzina. La zona permet una alta velocitat de carrera i la principal dificultat tècnica recau en la lectura de la gran quantitat de tàlvegs que poden falciment portar a errors en paral.lel.
S'hi ha corregut el Campionat d'Espanya de Mitja 2008 als quals per lesió no vaig córrer però hi he pogut entrenar més tard.
.
.
- El CHORRO SUD -
.
Situat a prop del pantà de Guadalteba a la provincia de Màlaga dins de la Cordillera Bètica. És una mapa realitzat per un noruec i així queda reflexat en la cartografia que és molt general i simplificada.
La vegetació predominant és el pi blanc, el pi pinyoner i l'alzina.
Algunes parts del terreny son força perilloses per l'alçada dels tallats de pedra (representats amb la pinta negra)
Personalment el principal interès del mapa és la cartografia així com la bellesa de l'entorn.
..

- NAVALCAN -
.
Situat a la provincia de Toledo (Castella Lleo). La zona és una devesa situada al municipi de Navalcan. El terreny amb poc desnivell en general, presenta gran quantitat d'elements rocosos que fan d'aquest un terreny realment tècnic.
El sòl és totalment net permetent així una agradable i alta velocitat de cursa.
L'últim cop en que s'hi ha corregut ha sigut aquest any en una cursa de lliga española.
.
.
- El POZUELO -
.
Situat al nord del parc natural de Serra Nevada dins de la Cordillera Bètica a la provincia de Granada.
L'orografia del terreny és fruit dels diferents episodis glaciars que han conformat un mapa amb gran quantitat de detall de corba de nivell.
La vegetació predominant és el pi roig, el roure de fulla petita, l'alzina i l'auró.
Tot i no haver-hi competit mai, hi he pogut entrenar diverses vegades. La més especial durant els entrenaments de Nadal  2008 amb un paissatge nevat idíl.lic.
.
.
- GUILS de CERDANYA -
.
Situat al Pirineu al sud de la Serra de Puig Farinós. És un terreny amb forts desnivells amb l'excepció de la zona Els Clots on hi trobem diversos corrents d'aigua aiguamolls i petits estanys i també gran quantitat d'elements rocosos.
La vegetació que hi predomina es l'avet, el pi negre i els prats alpins.
Al igual que a Lles de Cerdanya, la prohibició de curses oficials és deguda a la protecció del gall-fer. Això no treu que sigui un terreny increible per a entrenar.
..

- CASP -
.
Situat a la provincia de Saragossa, al municipi de Castejon de Monegros. És un terreny amb gran quantitat de xaragalls formats per l'erosió del sòl provocat per les pluges torrencials.
És una zona semiàrida amb una tipologia de vegetació poc agradable d'atravessar i dificulta molt la visibilitat, augmentant així la dificultat tècnica a l'hora d'identificar la grans quantitat d'esperons, tàlvegs i altres elements orogràfics paral.lels.
Aquesta vegetació és bàsicament el pi blanc amb un ampli sotabosc de garric, sabina, mata, ginebre..etc.
(A la mostra de la dreta no hi apareix dibuixada la vegetació).
.
.
- URBASA -
.
Situat dins del parc natural d'Urbasa, a la provincia de Navarra. El terreny està situat en un altiplà amb una orografia càrstica. És per això que s'hi troben multitut de dolines i grans zones de lapiaz. Aquestes últimes dificulten força la progressió, però fora d'elles es pot correr a un alt ritme de cursa sobretot al tractar-se d'una zona de poc desnivell i poblada de precioses fagedes que juntament amb l'acció dels ramats mantenen el sòl totalment net.
Sols hi he tingut el plaer d'entrenar, però si no vaig equivocat, s'hi cel.lebrarà una cursa de lliga a l'any 2012.
.
.
- CEHEGIN -
.
Aquest és un dels molts terrenys de gran qualitat que podem trobar a Múrcia. Afegeixo aquest, però podria incloure-hi el de La Muela, Santomera, Sierra del Oro o Totana entre d'altres.
Aquestes son zones semiàrides i pedregoses en alguns casos, però l'orografia farcida de xaragalls fruit de la fàcil erosió del sòl per les pluges torrencials ocasionals fan que l'orientació sigui un repte constant.
La vegetació predominant és el pi blanc, en molts casos pi de replantació.
Cada any se cel.lebra el conegut Trofeu Costa Caàida en algun d'aquests indrets. És una cita obligada pels entusiastes d'aquest esport.
.
.
- CAÑOS de MECA -
.
Situat a la provincia de Cadiz es tracta d'una zona de dunes amb molt detall de microrelleu. Els desnivells son suaus, l'equidistancia es 2'5m. La vegetacio predominant es el pi combinat, en algunes zones, amb sotabosc principalment de ginesta que pot disminuir la visibilitat dificultant l'orientacio.
El sòl d'arena fa que en algunes areas la velocitat de cursa sigui mes lenta pero en lineas generals es tracta d'un terreny molt rapid.

.