dissabte, 6 de febrer del 2010

Cartografiant a Llers

.
Quan el Club Aligots em van demanar l'actualització del mapa de Llers, vaig començar per desplaçar-m'hi per fer-hi un entrenament amb el mapa antic per tal de fer-me una idea de a quin tipus de treball m'enfrontava i de quan de temps necessitaria per finalitzar-lo.

Es tracta d'una zona 4'6km2 amb desnivells suaus al Sud de Poble Nou de Llers que combina una part amb camps de conreu i fruiters i una altra part de vegetació de diferents penetrabilitats amb moltes zones de semioberts i amb molts, molts però que molts murs, barraques i grans piles de pedres.
.
Just després de les festes de Nadal vaig començar amb el treball de camp. El primer dia a les 8h del matí, hora en la que començava cada dia, el termòmetre marcava -3ºC. Vaig anar a encertar l'onada de fred de mitjans de Gener! Però la proximitat del dia de la cursa no em permetia esperar a que pugessin les temperatures ja que m'arriscava a que em vinguessin dies de pluja i se m'endarrerís tot plegat. Haig de dir que vaig tenir molta sort, doncs, no em va ploure més que 1h de les 130h que m'hi vaig estar! Dibuixar amb diferents llàpissos a una mà i el paraigua i suport del mapa a l'altre, no és gaire còmode que diguem!
.
.
El primers 2 dies semblava que avançava molt ràpid, i és que clar, treballava a la part dels camps i fruiters. Tot i ser conscient d'això, vaig arribar a pensar que necessitaria bastant menys dies dels calculats inicialment. Bé, un cop finalitzada aquesta part, el ritme va disminuir dràsticament. Si durant els 2 primers dies havia completat 2 fulles DIN4 a 1:5000 (d'un total de 6), ara necessitaria 4 dies per acabar la següent.
.
Una de les coses que volia comentar, i ho sento pels aficionats, és el meu rebuig i menyspreu total als caçadors. A més a més de fer-te anar amb por de que et fotin un tret al cap mentre ets cartografiant al bosc, i qui diu cartografiant, diu passejant, corrent o disfrutant de la natura de qualsevol altra forma, a més a més deixen tots els cartutxos allà on els cauen! N'he vist centenars de centenars per tot areu! Realment un fàstig! Què passa? que tenen dret a contaminar-ho tot amb el plom de la càrrega i el plàstic i metall del cartutx? Hi han coses que no s'entenen!
.
.
Bé, tornant a lo nostre... passada la 1era setmana, ja es començava a veure un bon forat al mapa! Més del 50% de la superficie total, però encara em quedaven algunes parts molt lentes per endavant. A les nits tenia la intenció d'arribar a l'allotjament i començar a digitalitzar tot el que havia fet durant el dia, però després de 10h caminant amunt i avall, no em quedaven gaires energies i ho deixo per quan acabi .
.
Finalment i després de 13 dies, acabo definitivament!  Evidentment que sempre et queden dubtes i seguiries retocant això i allò i no acabaries mai, però arriba un punt que has de parar i confiar en el que has fet o si més no en la teva intenció d'haver-ho fet el millor possible! Es tractava d'una actualització, però m'ho he pres com si fés el mapa començant de zero però partint d'un molt bon mapa base.
.
Comença la feina d'ordinador. Personalment difruto molt al digitalitzar perque és quan comences a veure com tota la feina que has fet es materialitza i es traduieix en un mapa de veritat. Tot el garbuix de linies, símbols, números i lletres que només entén un mateix, passen a formar part d'un llenguatje comú entre orientadors.
La única "pega" en tot el procés d'elaborar el mapa, és la presió o millor dit, la responsabilitat que se sent en tot moment per si ets capaç de representar correctament allò que veus al terreny. I és que després de tantes hores i hores i dies i dies, saber generalitzar correctament, mantenir un criteri homogeni i saber què i a on algo és important o no, no és fàcil. Posar-se en el lloc d'un corredor quan tú vas caminant tampoc ho és!
.
Bé, un cop tot acabat i entregat el mapa als Aligots, un ja espera amb emoció el dia de la cursa!
.
.
Alguns números curiosos:

1054 murs de pedra
159 barraques de pedra
68 grans piles de pedres
49 pujols
22 depressions